joi, 16 decembrie 2010

CARTOFUL

CARTOFUL (SOLANUM TUBERASUM).
Aceastã legumã este foarte valoroasã si multe boli se pot trata cu ajutorul
ei. Pãrti folosite sunt tubercului (cartoful propriu-zis) si amidonul (fãina)
obtinut prin extragerea lui din cartof.
Contine:
* Apã, în proportie de 74,68 %.
* Hidrati de carbon, în proportie de 22 %.
* Protide, în proportie de 1,88 %.
* Lipide, în proportie de 0,14 %.
* Sãruri minerale, în proportie de 1,06 %.
* Sãruri de potasiu, mai ales în cenuse. 1 kg. De cartofi furnizeazã
LEGUMELE Page 2 of 16
file://C:\Temp\installtemped\3CDC0825DC1CC8\leg.htm 12/2/2010
organismului circa 5 gr. de potasiu.
* Vitaminele C, K sunt în cantitate redusã.
* Bogat în vitaminele complex B., acid folic, acid pantotenic, concentratie
comparabilã cu cea din drojdia alimentarã.
* Sub coaja cartofului, se gãseste solanina, produs toxic, fãrã efect în
conditii obisnuite. Aceasta existã si în pãrtile verzi ale legumei. Solanina are
efecte antispasmodice analoge atropinei.
PROPRIETÃTI:
* Sãnãtos, hrãnitor, aliment energetic, permis persoanelor predispuse la
îngrãsare, diabeticilor.
* Aliment de balast, care înlesneste functiile intestinale.
* Antiulceros, cicatrizant.
* Extractul (sucul crud) este diuretic, emolient, calmant, cicatrizant,
antispasmodic.
INDICATII:
1. CA LEGUMÃ:
Întretinãtor general al sãnãtãti, obezitate, diabet, in tratarea artritelor.
2. EXTRACT CRUD:
Gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, dispepsii, hepatite, litiazã biliarã,
constipatie, hemoroizi, glicozurie si diabet florid, scrobut.
3. UZ EXTERN (FECULÃ):
Flegmoane, erizipel (brâncã), arsuri, plãgi, ulcere ale gambei, eruptii,
crãpãturi.
MOD DE FOLOSIRE:
1. UZ INTERN:
* Tincturã crudã: 20 de picãturi în putinã apã, de 3 ori pe zi (doza poate fi
ridicatã pânã la 40 picãturi), timp de câteva zile.
* Suc de cartof crud: 1 pahar de 4 ori pe zi, timp de o lunã; recomandat
pentru ulcere gastroduodenale, diabet. Se poate adãuga miere, suc de
morcovi sau de lãmâie. Se administreazã 1 pahar o datã sau de 2 ori pe zi,
pentru celelalte afectiuni.
* Contra parazitilor intestinali, se va mânca seara, timp de 3 zile, exclusiv
salatã de cartofi amestecati cu 60 gr. de ulei de nucã.
2. UZ EXTERN:
* Feculã, în cataplasme, fie pastã, fie în dozã de 100 gr. la litrul de apã.
* Cataplasmã de cartofi cruzi, rasi, pentru arsuri, degerãturi, crãpãturi, plãgi,
ulcere, edeme ale pleoapelor. Se poate adãuga ulei de mãsline.
3. UTILIZÃRI CASNICE:
* Pentru a curãta un vas de depunerile de calcar, se fierb în vas coji de
cartof.
* Pentru a curãta geamurile, oglinzile, le frecãm cu o felie de cartof, dupã
care se clãtesc cu apã, devenind strãlucitoare.
* Urmele de degete (grãsime) de pe usi, se sterg cu o felie de cartof.
* Argintãria se curãtã cu zeama în care au fiert cartofii fãrã coajã.
* Pentru a înviora culorile unuio covor, dupã ce este aspirat bine, se freacã
covorul cu o solutie preparatã astfel: 2 cartofi rasi, se acoperã cu apã caldã
si se lasã sã se infuzeze 2 ore, dupã care se strecoarã.
INFLUENTE:
* Dacã se administreazã 1 - 1,5 kg. cartofi la diabetici, s-a constatat o
atenuare a simptomelor si a stãrii generale.
* Dupã modul de preparare, cartoful va avea o compozitie diferitã, astfel:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

faceti un comentariu aici