joi, 6 ianuarie 2011

NUCILE DE CEDRU


Se deosebesc doua tipuri de nuci de cedru si anume:
cu miezul mic: de 6-9 mm lungime, de culoare rosiatica (acestea se usuca mult in timpul pastrarii);
cu miezul mare: de 7-13 mm lungime, colorate in brun deschis (care se usuca mai putin la pastrare).
Prezentam compozitia chimica a miezului nucii de Siberia, raportat la substanta uscata: lipide - 60%;
proteine - 18%; amidon - 13%; celuloza - 2%; cenusa - 2,5%.
Randamentul in miez este de 43-45% din greutatea nucii. Acest miez in stare proaspata este folosit la
extragerea uleiului alimentar si tehnic. Amintim ca de la fecundare pana la coacerea completa a nucilor
sunt necesare 15-16 luni. Dupa ce au fost culese spre sfarsitul toamnei, fructele sunt uscate pana la o
umiditate de 11-12%. Nu se admit fructe provenite din conuri inghetate, deoarece acestea sunt atacate de
mucegai si miezul capata un gust amar.
Uleiul de cedru. Se obtine din nucile de cedru de Siberia si din varietatile acestuia, in aceasta regiune din
Extremul Orient sunt plantatii naturale destul de vaste de cedru. Datorita acestui fapt si recolta de nuca
de cedru este destul de abundenta. Nuca de cedru este colorata in brun inchis, in forma de triedru cu
muchii apropiate. Nucile mari de cedru contin un miez relativ mare, cu mai putina coaja decat nucile
mici. in medie, nuca de cedru contine pana la 43% miez, pana la 55% coaja si circa 2% invelis.
In nuca intreaga, uleiul se gaseste in cantitate de 28%, iar in miez curat pana la 60%. Nucile de cedru
decojite se prelucreaza prin presare la rece, iar uleiul obtinut are o culoare asemanatoare cu cea a
chihlimbarului. Cu privire la gust, uleiul din nuca de cedru poate fi comparat cu cele mai bune uleiuri
vegetale comestibile.
Uleiul obtinut prin presare la cald este de culoare inchisa, iar cel obtinut din nuca intreaga sau chiar cu
un amestec neinsemnat de coaja este colorat aproape in brun inchis datorita substantelor rasinoase
dizolvate in el. Aceste substante maresc aciditatea uleiului si fara o rafinare prealabila acesta devine
necomestibil.
Caracteristicile fizico-chimice ale uleiului de cedru sunt urmatoarele:
densitatea (la 15°C) 0,9262-0,9316;
punctul de congelare intre -20 si -21°C;
indicele de refractie (la 40°C) 1,4627-1,4710;
indicele de saponificare 188-200
indicele de iod 143-173.
Continutul in acizi saturati este de pana la 8%, din care: oleic - 35%, linoleic - 28%, linolic - 35% si substante nesaponificabile pana la 1,3%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

faceti un comentariu aici