marți, 7 decembrie 2010

ANGHINAREA

 ANGHINAREA (CYNARA SCOLYMUS)
Contine: protide, lipide, zaharuri, insulinã, apã, mangan, fier, fosfor,
vitamina A.
PROPRIETÃTI:
* Foarte digerabilã, mai ales crudã, energetic, stimulent, aperitiv, tonic
hepatic, tonic cardiac, depurativ sanguin, antitoxic, diuretic, împiedicã
secretia lactatã.
INDICATII:
* Astenie, surmenaj, crestere, insuficientã hepaticã, renalã, litiazã,
reumatism, gutã, artrite, intoxicatii, infectii intestinale.
MOD DE FOLOSIRE:
*În ciorbe, fierte.
* Crudã, în caz de diaree.
* Rãdãcina de anghinare ste diureticã, se consumã în decoct cu vin alb.
Se recomandã pentru tratarea reumatismului, gutei, litiazei, icterului.
* Frunza (extrasul din frunzã), are efect asupra sistemului sanguin,
circulator, renal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

faceti un comentariu aici