joi, 28 octombrie 2010

CAPSUNILE

Capsuna contine materii grase,proteine,fier,calciu,fosfor,siliciu si iod.Este bogata in vitamina B si C,iar zaharul ei este levuloza,fiind deci permis diabeticilor,care pot consuma o lingura de fragute cu smantana,fara sa adauge zahar industrial.Calitatile racoritoare si depurative ale capsunii ar trebui sa ne incite sa o mancam,nu ca desert,si inainte de masa,ca aperitiv.Se pot consuma fara nici un inconvenient intre 250-500 g pe zi,daca nu exista contraindicatiile ce vor fi enemerate in cele ce urmeaza.Continutul ridicat de acid salicilic exercita o actiune asupra ficatului si a vezicii biliare.Sarurile alcalinizate convin perfect bolnavilor de guta.

AFECTIUNI HEPATICE
Tineti o cura de 20 de zile,band in mod regulat un decot preparat din planta intreaga(frunze si radacini),doza fiind de 100g la 1 litru de apa.Urina va avea culoarea roz,iar scaunul va fi rosu.
ANEMIE,CONVALESCENTA
Consumati capsuni in cantitate mare,mai ales dupa ce le-ati lasat sa stea 1/2ora intr-un vin rosu bun.Puteti de asemenea,sa le taiati,sa le zdrobiti si sa le amestecati cu smantana,indulcindu-le cu putina miere.
CISTITA,CALCULI,BOLI DE RINICHI SI VEZICA
Beti dupa pofta,un decot din 30g radacina de capsuni la 1litru de apa.Durata de fierbere un sfert de ora.
DIZENTERIE
Luati 40g de frunze proaspete de fragi salbatici si lasati-le sa fiarba intr-un sfert de litru de tuica,pana ce lichidul scade la jumatate.Filtrati si beti cate un paharel din 3 in 3 ore,pe durata crizei,pana la vindecare.Nu depasiti 8 doze.
GASTRO-ENTERITE CRONICE
Cura de o luna cu 300-500g de capsuni pe zi.Beti,de asemenea,ceai de frunze de fragi preparat ca o infuzie:puneti intr-un castronas o priza(10-15g) de frunze tinere uscate.Turnati peste ele 1/4litru de apa fiarta.Dupa 10 minute,filtrati si amestecati cu lapte cald si o lingurita de miere.beti-l dimineata,pe stomacul gol.
REUMATISM,ATERIOSCLEROZA
Utilizati sub forma de infuzie,radacinile si rizomii de fragi,recoltati toamna si iarna.Doza:2-3 radacini la o ceasca de apa clocotita.Beti dimineata si seara,indulcita cu miere.
TARTRU DENTAR
Uscate,frunzele de fragi pot fi transformate in pudra si amestecate cu creta pisata.Sunt un praf de dinti eficient si igienic.Frunzele si radacinile fragilor salbatici au proprietati mult mai active.
TENSIUNE,BOLI DE INIMA
beti,dupa plac,infuzii de frunze uscate pe parcursul intregii zile.Doza:10g la 1 litru de apa.
TUMORI
Fraga contine in proportii mari fier,magneziu,potasiu,sodiu si vitamina C.Siliciul existent in fragi-care le lipseste bolnavilor de cancer-le poate fi de folos acestora.Frunzele si radacina fragilor salbatici(de padure),avand proprietati active mai puternice decat cele ale fragilor de gradina,trebuie folosite pt prepararea de decoturi-30gla 1 litru de apa.Beti cat doriti pe parcursul unei zile.

2 comentarii:

  1. pentru crampe stomacale sunt bune cam 200b g de fragi cu tuica de prune si baut pina te matolesti ca nu mai simti durerea.
    am mancat asa fragi dar scaunul a ramas tot asa la culoare ba inca si taiat.Si nici ala din casa nu s-a schimbat la culoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. da,vad ca ai glume in program,inseamna ca esti bine....mersi pentu comentarii.

    RăspundețiȘtergere

faceti un comentariu aici