joi, 3 martie 2011

NAUTUL

Nautul,denumit si mazarea berbecilor,este o planta legumisoasa caracterizata printr-o rezistenta foarte mare la seceta.Aspectul exterior al acestei plante se deosebeste de cel al mazarii prin forma frunzelor si a pastaii (care inchide in mod obisnuit doua boabe sau trei, mai rar o singura
boaba).Boabele acestei plante se aseamana cu cele de mazare, deosebindu-se numai printr-o excrescenta
caracteristica a embrionului in forma de cioc, care se aseamana cu capul de berbec. Pielita bobului este
in general zbarcita, desi exista si seminte cu pielita neteda. Boabele sunt colorate in roz deschis, galben
si foarte rar cafeniu.
Prin compozitia lor chimica si calitatile gustative, boabele de naut se aseamana cu cele de mazare.

Tulpinele acestei plante nu pot fi utilizate ca furaj, intrucat contin acid malic si oxalic, care pot
imbolnavi animalele.
Aceasta planta este cultivata in unele republici din Federatia Rusa, in Asia Centrala, India, Africa si
unele tari din Europa ca: Spania, Italia si chiar in Bulgaria. Soiurile selectionate de naut sunt putine la
numar si destul de slab dezvoltate. Dupa marimea bobului, nautul este sortat in trei clase de calitate ca si
mazarea ( mare, mijlocie si mica).
Nautul nesortat prezinta urmatorii parametri de calitate:
ˇ umiditate: pana la 20%;
ˇ continut in corpuri straine negre: maximum 8%;
ˇ continut in corpuri straine albe pana la 15%.
Ca si alunele si arahidele, nautul se poate consuma ca atare ca desert pregatit prin prajire sau poate fi
utilizat in industria patiseriei si a cofetariei, precum si la fabricarea surogatelor de cafea.
Prezentam in continuare conditiile de calitate pentru nautul sortat.
Caracteristici tehnice(proprietati organoleptice):
ˇ aspect: boabe sanatoase, relativ uniforme ca marime, fara mucegai, neinfestate cu paraziti (adulti, larve
sau oua);
ˇ culoare: galben-brun deschis;
ˇ miros: fara mirosuri straine.
Proprietati flzico-chimice:
ˇ umiditate: maximum 14%;
ˇ corpuri straine: maximum 0,5%;
ˇ boabe cu defecte: maximum 1%;
ˇ boabe sparte: maximum 1%;
ˇ infestie (de carantina si de depozit): nu se admite.
Reguli pentru verificarea calitatii. Controlul calitatii se face pe loturi provenind de la acelasi furnizor, de
aceeasi calitate si sortiment, in acelasi ambalaj si mijloc de transport. Verificarea ambalarii, marcarii si
aspectului exterior se face pe minimum 5% din numarul total al ambalajelor.
Prelevarea mostrelor. Se extrag probe elementare de circa 100 g din maximum 3% din numarul total al
ambalajelor care compun lotul. Probele elementare se examineaza individual, verificandu-se
omogenitatea (daca prezinta insusiri calitative aproximativ uniforme), precum si prezenta mucegaiului.
Probele elementare se omogenizeaza, formandu-se proba compusa pentru determinari organoleptice si
fizico-chimice.
Metodele de control in laborator:
ˇ umiditatea: se examineaza prin deshidratarea probei in stare macinata la o temperatura de 105°C timp
de 4 ore;
ˇ continutul in corpuri straine: se stabileste prin separarea corpurilor straine, care se cantaresc si se
raporteaza la 100 g;
ˇ calibrajul: se examineaza prin stabilirea clasei de calitate (mare, mijlocie sau mica), prin trecerea
probei prin site cu ochiurile de 5-9 mm, in functie de sortiment.
ˇ boabe defecte: se observa cu atentie daca boabele nu sunt "cariate", mucegaite, nedezvoltate, seci si
sparte. Boabele constatate cu aceste defecte sunt separate si grupate (pe defecte), dupa care fiecare grupa
se cantareste si se raporteaza la 100 g.
Ambalarea si marcarea. Boabele vor fi ambalate in saci de iuta noi sau curati, egalizati, care sa asigure
integritatea produsului la transport si depozitare.
Depozitarea boabelor de naut se va face in magazii uscate, dezinfectate si bine aerisite, la temperatura de
20°C si umiditatea relativa a aerului de 75%. Marfa provenita din import va fi insotita in mod
obligatoriu de un certificat de calitate si un certificat fito-sanitar, care vor atesta calitatea marfii livrate in
concordanta cu conditiile fizico-chimice mentionate mai sus, precum si absenta infestiei (cu boli si
paraziti de carantina si depozit).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

faceti un comentariu aici