marți, 7 decembrie 2010

FRAGA

 FRAGA (FRAGARIA VESCA)
Contine: sãruri solubile, apã, oxid de calciu, materii uleioase, substante
proteice, zahãr, celulozã, grãsimi, acid salicilic, fier, sodiu, fosfor,
magneziu, potasiu, sulf, calciu, siliciu, brom, vitaminele B, C, E, K, iod.
PROPRIETATI:
A. UZ INTERN:
Nutritiv, tonic, remineralizant, rãcoritor, diuretic, hipotensor, anti gutos
(eliminator uric), depurativ, inlesneste actiunea sistemului imunitar,
laxativ, bactericid, regleazã sistemul nervos, glandele endocrine.
B. UZ EXTERN:
* Astringent, revitalizant.
* Contra indicatã în dermatoze, provoacã urticaria.
RECOMANDARE:
A. UZ INTERN:
Astenie, tuberculozã, artritism, reumatism, gutã, litiazã urinarã,
arterosclerozã, hipertensiune, autointoxicare, constipatie, litiazã biliarã,
hepatite.
B. UZ EXTERN:
Cosmeticã.
MOD DE FOLOSIRE:
A. UZ INTERN:
* Fragii se consumã ca aperitiv, aproximativ 250-500 gr. pe zi.
* Sucul este bactericid; cu o parte din suc la 19 pãrti de supã de culturã,
bacilul tifoidei nu creste. Bacilul lui Eberth, turnat în suc de fragi diluat cu
1, dispare în câteva ore. Pentru sterilizarea fragilor este destul sã fie
spãlati si tinuti în vin rosu timp de o orã. Vinul poate fi consumat fãrã
primejdie.
* Contra oxiurilor se consumã 500 gr. de fragi, dimineata, pe stomacul
gol, fãrã sã se mãnânce nimic pânã la prânz.
* Frunzele si rãdãcina fragului sunt înzestrate cu proprietãti utile, se pot
folosi sub formã de infuzie (astringente, antireumatismale, antigutoase,
insuficientã hepaticã).
B. UZ EXTERN:
* Seara, la culcare, câtiva fragi striviti se întind, ca o cremã, pe fatã. Se
lasã sã se usuce, iar dimineata se spalã cu apã de asmãtui. Tratamentul
refriseazã tenul, îl limpezeste, întârzie aparitia ridurilor.
* Se stoarce sucul a 5 fragi mari printr-o pânzã finã, se amestecã cu albus
bãtut spumã, se adaugã 20 picãturi de apã de trandafiri, 10 picãturi de
tincturã de smirnã, se amestecã, se aplicã pe fatã, se pãstreazã o orã, se
spalã cu apã bicarbonatã (15 gr. bicarbonat de sodiu la 1 litru apã).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

faceti un comentariu aici