miercuri, 8 decembrie 2010

coacaza

 COACÃZA (RIBES RUBRUM) , COACÃZA ROSIE (RIBEA
RUBRUN), COACÃZA NEAGRÃ (RIBES NIGRUM)
Contine: apã, materii azotate, materii grase, zahãr, celulozã, acid citric,
tartric, vitamine, potasiu, calciu, fosfor, fier, brom. PROPRIETÃTI:
Aperitiv, remineralizant, digestiv, lazativ, depurativ, decongestionant
hepatic.
INDICATII:
Inapetentã, demineralizare, constipatie, laxativ, diuretic, depurativ,
hemostatic, litiazã urinarã, tratament bilios.
MOD DE FOLOSIRE:
* Suc de coacãze diluat cu apã, pus la fiert împreunã cu zahãr în cantitate
egalã. Dupã ce începe sã fiarbã, se spumeazã, iar când devine suficient
de consistent se strecoarã în sticle. Jeleul astfel obtinut se poate
combina cu 100 gr. zmeurã la 1 kg. coacãze.
* Suc proaspãt de coacãze.
* Lichior de coacãze din 1 kg. coacãze coapte, 2 gr. scortisoarã, 12 gr.
cuisoare, se macereazã 30 zile, în 3 litri de tuicã, împreunã cu 750 gr.
zahãr. Recipientul se agitã zilnic, la termen se zdrobesc fructele, se
strecoarã prin tifon, se filtreazã, se toarnã în sticle.
* Vin de coacãze: se lasã la macerat boabele în vin rosu timp de 3 zile; se
strecoarã prin sitã, se amestecã cu zahãr, la cald.
* Cremã de coacãze: se lasã la macerat boabele uscate într-un vas de
sticlã, un strat de boabe, un strat de zahãr pudrã, se astupã vasul, se lasã
la macerat 2-3 luni, amestecând vasul din când în când. Continutul se
filtreazã
* Alcool obtinut prin distilare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

faceti un comentariu aici